29.11.2018г. | 1175 преглеждания

Важното при стомашните вируси: да се предпазим от дехидратация

 

През есенно-зимния период сякаш нявсякъде отеква ехото „апчих“ и „шмрък“. За нас, родителите, няма нищо по-паническо от това да се справим с последствията от вирусите за децата, а именно – стомашното разстройство и повръщането.

Но нека не бързаме с паник бутона, преди да си изясним някои неща в дълбочина.

 

Каква е разликата между вирус и настинка?

На практика повечето от симптомите им като хрема, главоболие и респираторни проблеми се припокриват. Разликата е, че настинката градира и се развива постепенно, докато вирусът ни връхлетява внезапно и може да доведе до сериозни последствия.

Също така настинките преминават по-леко и без усложнения, често разминавайки се само с хрема. Вирусът често е свързан с бактериални инфекции, които на свой ред пък водят до повръщане и диария. При децата това може да бъде опасно, тъй като рискът от дехидратация се увеличава, а те са по-уязвими от възрастните.

В такива случаи съветваме незабавно да се свържете с лекар, за да изпише най-подходящо лечение!

 

Но как да подпомагаме тялото си през това време?

При възникване на диария и повръщане от личен опит знаем как рязко губим тонус, а енергията ни буквално продължава да намалява с всяка изминала минута.

Това е така защото тялото ни започва да губи не само вода, а и важни вещества, наречени електролити. Натрий, калий и хлор спомагат приетите течности да достигнат до клетките, а тялото ни непрестанно се нуждае от тези минерали, за да запази водно-електролитния баланс и киселинно-алкалното си равновесие.

Нарушеният електролитен баланс възпрепятства качественото елиминиране на токсините, доставката на хранителни вещества до всички клетки на тялото, както и производството на енергия.

Стоперол Хидра е електролитна добавка, която подпомага нормалната хидратация на организма и физиологичните нива на електролитния баланс в тялото. Нашата препоръка е да приемате Стоперол Хидра при вирусна инфекция в комбинация с употребата на препарати за повръщане, гадене, диария, както и температуропонижаващи средстава.

 

Какви течности и храни са подходящи за децата?

Често при гадене е трудно поглъщането на голямо количество вода. За да се усвоява по-плавно от тялото, предлагайте често, но по 1-2 лъжички на детето. В противен случай стомахът може да се раздразни и цялото количество вода да бъде върнато отново.  

Ако детето все още е кърмаче се консултирайте с лекар! За деца над 3 годишна възраст можете да разтворите електролитна напитка във вода или мляко. Стоперол Хидра предлага два приятни плодови вкуса – ягода и лимон и портокал, които са изключително подходящи за малчуганите.

Що се отнася до храненето – нормално е децата, които имат гадене, да нямат апетит.  Това често ни тревожи, но ако течностите се усвояват добре, за ден или два храненето ще влезе в нормалния си ритъм.

При такива състояния избягвайте храни с много захар и мазнини като сладолед, шоколад и пържено. Наблегнете на продукти като ориз, банани, ябълки и неподсладени зърнени храни. Ако те не дразнят стомаха на детето ви, менюто може да се разнообрази през следващите 48 часа. Повечето деца могат да се върнат към нормалните хранителни навици до около три дни след повръщане и диария.

 

Хигиената е най-добрият ни приятел!

Не на последно място – вирусите са заразни, затова не забравяйте да миете редовно ръцете си и да поддържате чисто навсякъде, за да предотвратите мини-епидемия във вашия дом!

В случай на вирус незабавно се свържете с вашия педиатър, а за подпомагането на оптималната хидратация вследствие на повръщане и диария разчитайте на Стоперол Хидра!  

 

Сподели

Разгледай още статии

© 2020 Всички права запазени Бисквитки проект на HA

Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на услугата. Научи повече

Съгласен съм